Газпром домовився з ЄК: при збої в українському транзиті використання OPAL може вирости

Понеділок, 16 червня 2014, 16:16

"Газпром" має домовленість з Єврокомісією, що якщо трапляться перебої в поставках газу через Україну, питання з потужностями OPAL вирішуватиметься, заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер на прес-конференції в центральному офісі "Інтерфаксу".

"Ми це питання з європейської Комісією зачіпали. І питання зараз звучить таким чином, що якщо ми будемо фіксувати проблеми з транзитом через територію України, то ставитиметься питання по" Опал "і воно буде вирішуватися", - сказав він.

Єврокомісія і Федеральне мережеве агентство ФРН дозволили "Газпрому" використовувати тільки половину потужностей газопроводу OPAL, загальна пропускна здатність якого становить 36 млрд. кубометрів на рік. Це обмежує наповнюваність "Північного потоку" і призводить до подорожчання транзиту по ньому.

Росія і Євросоюз розглядали кілька варіантів  виведення газопроводу OPAL з-під дії Третього енергопакету. При цьому російська сторона називала найбільш оптимальним варіант, при якому вільні потужності OPAL виставлялися б на аукціон. Це дозволило б допустити треті сторони до потужностей газопроводу.

Вирішення питання очікувалося на початку березня, коли вільні потужності OPAL передбачалося виставити на щорічний аукціон на платформі PRIZMA. Однак в останній момент (одночасно з посиленням напруженості навколо України) європейські чиновники відклали ухвалення цього рішення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: