ЄС має негайно заявити про перспективу членства для України - екс-прем'єр Литви

Середа, 18 червня 2014, 12:56

Екс-прем'єр-міністр Литви Андріус Кубілюс вважає, що Євросоюз має негайно заявити про перспективу членства для України, повідомив УНІАН.

Про це він сказав на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

"Коли ми говоримо про те, які висновки має зробити Європа з цієї війни, з вашого досвіду, я завжди кажу три дуже прості речі: по-перше, Європа має негайно сказати про перспективи вашого членства в Євросоюзі; друге - Європа сама має займатися своєю енергетичною незалежністю; і третє - Європа має зайнятися інформаційною обороною", - сказав Кубілюс.

Він вважає важливим, щоб Європа якнайшвидше і відкрито сказала про перспективу членства України в ЄС. "Україна не стане членом ЄС завтра чи післязавтра. Нам, після того, як ми підписали Договір про асоціацію в 1995 році, довелося дуже інтенсивно працювати майже 10 років для того, щоб ми стали членом ЄС", - сказав Кубілюс.

За його словами, Литву на шляху проведення всіх необхідних реформ для вступу до Євросоюзу підтримувало розуміння того, що Литва стане членом Євросоюзу, і про це заявив сам Євросоюз.

На думку Кубілюса, необхідно багато працювати в столицях країн Євросоюзу, щоб довести, що членство України в ЄС, а можливо, і в НАТО, не є інструментом, спрямованим проти Росії.

Кажучи про сьогоднішню ситуацію, Кубілюс відзначив, що "в деякому розумінні" потрібно дякувати президенту РФ Володимиру Путіну. "Коли ми говорили на різних європейських форумах про агресивність режиму Путіна, всі на нас дивилися, як на хворих людей із синдромом минулого. Зараз всі зрозуміли, що ми мали рацію", - сказав Кубілюс.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: