Спір в Стокгольмі між Нафтогазом і Газпромом краще свавілля - Медведєв

П'ятниця, 20 червня 2014, 12:33

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявив, що розгляд спору між "Нафтогазом України" і "Газпромом" в Стокгольмському арбітражі є більш дієвою практикою, повідомив Інтерфакс.

Як сказав Медведєв в ході Міжнародного юридичного форуму, зараз в Стокгольмському арбітражі буде розглядатися "частина суперечок між російськими та українськими компаніями". "Але такого роду арбітражні розгляди є альтернативою свавіллю, застосуванню сили і зневазі права", - зазначив він.

За його словами, "краще зустрічатися в судах, ніж вирішувати ці суперечки інакше".

"І саме для захисту прав інвесторів важливо на міжнародному рівні забезпечити граничну прозорість юрисдикційних процедур", - підкреслив прем'єр-міністр РФ.

Як повідомлялося, після восьми раундів безрезультатних переговорів про сплату $ 4,458-міліардного боргу за поставлений газ "Газпром" подав позов до "Нафтогазу України" в Арбітражний інститут при Торговельній палаті Стокгольма про стягнення цієї суми. "Нафтогаз" у свою чергу звернувся до Стокгольмського арбітражу з вимогою встановлення справедливої ​​і ринкової ціни на газ. У позові також міститься вимога стягнути з "Газпрому" переплату за газ, який російський монополіст поставляв НАК "Нафтогаз України" з 2010 року. За оцінками компанії така переплата становить $ 6 млрд.

Водночас "Газпром" не виключає пред'явлення та інших позовів до "Нафтогазу" - про стягнення $ 18 млрд з "Нафтогазу України" за умовою "бери або плати" (take-or-pay) за 2012 і 2013 роки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: