Україна знову буде головним питанням порядку денного Ради ЄС із закордонних справ

Понеділок, 23 червня 2014, 09:35

Перше і головне питання порядку денного засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ у понеділок, 23 червня, у Люксембурзі - Україна, повідомив акредитованим при Євросоюзі журналістам європейський високопосадовець, зазначає Інтерфакс.

"У Євросоюзі уважно стежать за розвитком подій в Україні, не тільки у військовому плані, але й у політичному і дипломатичному", - повідомив ЗМІ співрозмовник у Брюсселі на умовах анонімності.

За його словами, Рада ЄС 23 червня прийматиме свої рішення, виходячи з актуальної ситуації, яка в Україні постійно змінюється.

Він зазначив, що буде "дуже цікаво знати реакцію сепаратистів і російської влади" на дотримання мирного плану президента України Петра Порошенка.

"Ми сподіваємося, що вони займуть позитивну позицію і підтримають мирний план", - сказав співрозмовник ЗМІ в п'ятницю в Брюсселі.

Європейський чиновник дав зрозуміти, що в ЄС з цією реакцією пов'язують питання про подальше розширення санкцій Євросоюзу щодо Росії. У Люксембурзі, зазначив він, Рада ЄС дасть оцінку розвитку ситуації на місці після оголошення плану Порошенко і зробить у понеділок, 23 червня, адекватний висновок.

Представник Євросоюзу пояснив, що в санкціях ЄС проти Росії треба "робити різницю між другою і третьою фазами". "Третя фаза знаходиться в компетенції глав держав і урядів. За їх побажанням досі цю тему обговорювали вони. Саме вони займалися її підготовкою, і їм вирішувати, якщо виникне така потреба, що робити далі. Роботу по другій фазі забезпечували в основному міністри закордонних справ, хоча цим займалася і Європейська Рада. Тому в понеділок у Люксембурзі обговорюватиметься головним чином друга фаза санкцій", - пояснило джерело.

Що стосується третьої фази, то, за словами співрозмовника ЗМІ, міністри закордонних справ країн ЄС дадуть свої оцінки, далі Європейська Рада їх розгляне і може прийняти рішення. За його словами, ключовим чинником для третьої фази може стати російська реакція на мирний план українського президента. "Лишається питання, підтримуватиме Росія ескалацію конфлікту чи ні", - сказав представник ЄС.

"На даний момент ситуація подвійна. Є позитивні аспекти. Наприклад, між президентами Порошенком і Путіним відбулися бесіди, як і між президентом Путіним і головою Єврокомісії Баррозу, між президентом Путіним і деякими главами держав і урядів країн ЄС. У цьому спостерігається бажання просування мирного плану", - вважає високопоставлений функціонер Євросоюзу.

Разом з тим, за його словами, відзначені такі негативні моменти, як потік озброєнь і переміщення військової техніки через кордон з Росією. Єврочиновник послався на дані НАТО про те, що війська РФ повернулися до українського кордону.

Представники Європейської зовнішньополітичної служби підтвердили, що новий міністр закордонних справ України Павло Клімкін візьме участь у цьому засіданні Ради ЄС на запрошення голови європейської дипломатії Кетрін Ештон.

Керівники МЗС країн Євросоюзу планують схвалити рішення про завершення технічних процедур з підготовки до підписання угоди про асоціацію з Україною, що відкриє можливість для підписання цього документа 27 червня під час саміту ЄС у Брюсселі.

Міністри закордонних справ ЄС обговорять місію Євросоюзу в Україні в рамках європейської спільної політики безпеки та оборони. Як повідомило журналістам високопоставлене джерело, така місія, швидше за все, складатиметься з представників поліції та судової системи. Її передбачається направити в найближчі місяці.

Крім того, на порядку денному Ради ЄС - південні сусіди Євросоюзу: відносини з Лівією, Сирією та Іраком. Міністри також обговорять обстановку в Таїланді й Афганістані.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: