Шеремета оголосив пропозиції України для ринку ЄС

Четвер, 26 червня 2014, 16:59

Міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета зазначає, що країні є що запропонувати ринку Європейського Союзу після набуття чинності Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС.

"У першу чергу, це продукти харчування. Наприклад, курятина, яка навіть у разі виходу за межі наданих квот і сплати існуючих мит все одно є конкурентною і демонструє істотне зростання", - сказав він на брифінгу в четвер у Києві, передає Інтерфакс.

Шеремета зазначив, що Україна може використовувати також свої гідроресурси. На його думку, енергетика також може бути експортно орієнтованою галуззю.

Крім того, міністр економіки вважає, що Євросоюзу можуть бути цікаві деякі кластери українського машинобудування після проведення необхідної переорієнтації.

Шеремета зазначив, що після створення зони вільної торгівлі з ЄС зростуть можливості української ІТ-сфери, а також освіти та охорони здоров'я. "Українська технічна освіта залишається досить конкурентоспроможною, але вона не є такою глобальною, якою могла б бути", - сказав він. Міністр також вважає, що Україна може надавати якісні послуги у сферах медичного туризму і медицини, зокрема стоматології, за нижчими цінами для європейців.

Глава Мінекономіки закликав не користуватися певними існуючими стереотипами про те, що окремі галузі української економіки, наприклад металургія, більше орієнтовані на російський ринок. Він підкреслив, що Україні потрібно звертати увагу на інші перспективні ринки: Південно-Східну Азію, Близький Схід, Африку і Латинську Америку.

"Нам всім - і державі, і бізнесу - потрібно мати більш глобальне мислення. Світ відкритий, він відкритий для переможців, і чому українські компанії не можуть бути такими переможцями?", - питає Шеремета.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.