Кемерон критикує майбутнього главу Єврокомісії: поганий день для Європи, ЄС повинен змінюватися

Субота, 28 червня 2014, 20:40

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон жорстко розкритикував рішення Європейської ради (саміту ЄС) про висунення Жана-Клода Юнкера на посаду президента Єврокомісії. Він також дав зрозуміти, що президентство Юнкера може призвести до виходу Великобританії зі складу ЄС.

Про це йдеться у відеозверненні глави британського уряду.

Кемерон також визнав, що Лондон залишився в абсолютній меншості при голосуванні з даного питання. "Британія та Угорщина були проти. Тепер ми повинні прийняти цей вибір і працювати з новим главою ЄК. Але я скажу чесно, це - поганий день для Європи".

Як повідомляла Європейська правда, у п'ятницю Європейська рада затвердила кандидатуру нового президента Європейської комісії. Офіційним кандидатом на посаду голови виконавчого органу ЄС став люксембурзький політик Жан-Клод Юнкер, кандидатуру якого лобіювала Ангела Меркель. Кемерон був категорично проти його призначення.

Тепер президента ЄК має затвердити Європарламент, там Юнкер майже напевно отримає підтримку.

"Те, що сталося, лише зміцнило моє переконання, що Європа повинна змінюватися, - заявив Кемерон. - Місце Британії в ЄС вимагає змін"

Він нагадав, що в 2017 році має відбутися референдум, одним з підсумків якого теоретично може стати виходу Британії з Євросоюзу: "В 2017 році не я, не британський парламент буде вирішувати майбутнє Британії в ЄС. Рішення про це належить ухвалити британцям"

"Я досі вірю, що ми могли знайти кандидата, який заручився б підтримкою всіх без винятку країн-членів. І я вважаю серйозною помилкою, що ми відступили від цього правила, що діяв досі", - сказав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.