Раді 3 липня слід прийняти закони про участь інвесторів з ЄС і США в управлінні ГТС - Яценюк

Середа, 2 липня 2014, 14:47

Розгляд законопроектів "Про особливий період у паливно-енергетичному комплексі" (№4117а) і "Про реформування системи управління єдиною ГТС України" (№4116а) має стати першочерговим на засіданні Верховної ради в четвер, 3 липня, повідомив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк за підсумками наради з президентом і головою Верховної ради в середу, передає Інтерфакс.

"Я сподіваюся, що коаліція, представлена у тому числі й в уряді, підтримає ці законопроекти, вкрай важливі для країни", - сказав він, відкриваючи засідання Кабінету міністрів у середу.

Глава уряду нагадав, що законопроект про газотранспортну систему (ГТС) дозволить допустити до її модернізації країни з ЄС і США.

Яценюк також повідомив, що НАК "Нафтогаз України" і Міністерству енергетики та вугільної промисловості доручено підготувати конференцію, на якій Україна представить нову спільну модель енергоринку за участі країн-членів ЄС, що ратифікували Енергетичну хартію.

У законопроекті про ГТС планується зняти обмеження на передачу в оренду магістральних газопроводів і підземних сховищ газу (ПСГ) підприємству/підприємствам на платній основі без права відчуження для здійснення функцій оператора ГТС та/або ПСГ. Зазначена передача майна в оренду може здійснюватися виключно з метою та на виконання зобов'язань, взятих Україною відповідно до закону "Про ратифікацію протоколу про приєднання України до договору про заснування Енергетичного співтовариства" на підставі договору і на умовах, затверджених Кабміном, з урахування принципів дотримання економічної безпеки держави.

При цьому функції оператора єдиної ГТС України можуть бути закріплені за підприємством, засновником і власником якого може виступити виключно держава, державне підприємство (володіння не менш як 51% корпоративних прав) або юридична особа (юридичні особи), що належить та контролюється резидентами країн Європейського Союзу, США чи Європейського Енергетичного співтовариства, а також є оператором системи транспортування газу або членом Європейської мережі операторів системи транспортування газу, сертифікованим відповідно до вимог статті 10 директиви 2009/73/ЄС Європейського парламенту та Ради щодо спільних правил для внутрішнього ринку природного газу.

Законопроект вдалося включити до порядку денного 19 червня лише після того, як Арсеній Яценюк пообіцяв, що відібрані на відкритому конкурсі в якості учасників компанії-оператора української ГТС - добре відомі газотранспортні компанії з країн ЄС і США обов'язково проходитимуть узгодження у Верховній раді. Однак подальший його розгляд було відкладено у зв'язку з критикою депутатів щодо надмірного поспіху у прийнятті цього документа, який лише напередодні було прийнято на засіданні Кабінету міністрів.

Включення законопроекту "Про особливий період у ПЕК" до порядку денного в той самий день також не обійшлося без дискусії - депутати розкритикували норму, згідно з якою весь газ українського видобутку в разі введення урядом надзвичайної ситуації повинен йти виключно на потреби населення за рішенням уряду і за встановленою ним ціною.

При цьому планується посилити вимоги до відключення підприємств, які повністю не сплачують за спожиті енергоресурси. Теплопостачальні підприємства у разі накопичення боргів за енергоресурси також можуть бути обмежені в постачанні газу нижче технологічного мінімуму.

Законопроектом також передбачається внести зміни до низки законів, згідно з якими в разі настання особливого періоду підприємства електроенергетичної та нафтогазової сфери повинні працювати відповідно до законів "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", "Про функціонування паливно-енергетичного комплексу в особливий період" незалежно від умов укладених договорів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: