В пресу потрапив документ із планами санкцій ЄС щодо Росії

Середа, 23 липня 2014, 10:11

Євросоюз розробив три сценарії введення "секторальних санкцій" щодо Росії. В переліку є і найпростіші обмеження, що не матимуть відчутного впливу на економіку країни, і жорсткі обмеження, що здатні "обнулити" російський бюджет.

Про це йдеться в документі, що потрапив до журналістів видання EUobserver, а також у статті Європейської правди.

"Рівень найнижчої інтенсивності" передбачає введення обмежень на імпорт з Росії кількох груп товарних позицій.

У заборонений список мають увійти "предмети розкоші (діамантів, дорогоцінних металів, хутра, горілки та ікри)", "деякі напівфабрикати та вироби - добрива, хімікати, автомобільні шини, судна".

Також планується заборонити "імпорт та експорт озброєнь", та внести кілька додаткових обмежень.

Та найбільшою проблемою "слабкого сценарію" є те, що він передбачає лише декларативну заборону військової співпраці ЄС та Росії.

Річ у тім, що "заборона на експорт озброєнь", яку запропоновано впровадити, є дуже вузьким терміном. Приміром, вертольотоносці Містраль можна не вважати "озброєнням", це лише засіб доставки.

Більш жорсткі обмеження очікуються у разі введення "санкцій середньої інтенсивності".

Передбачено заборонити "імпорт та експорт чутливих (з військової точки зору) технологій та продукції подвійного призначення", а також ввести чимало інших економічних обмежень, які були би чутливими для РФ.

Найвища інтенсивність санкцій, що розглядається в ЄС, передбачає "іранський" чи навіть "північнокорейський" режим ізоляції Росії. Втім, імовірність такого сценарію близька до нуля.

Подробиці читайте у статті ЄвроПравди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.