США шпигує проти Німеччини

Понеділок, 7 липня 2014, 08:50

Німеччина готова буде рішуче відповісти Сполученим Штатам, якщо факт ведення Вашингтоном розвідувальної діяльності проти Берліна підтвердиться, заявив президент Німеччини Йоахім Гаук, передає Інтерфакс.

Якщо підтвердиться, що США "давали таке завдання одному зі співробітників нашої розвідки, то дійсно треба буде заявити: все, досить!" - сказав він в інтерв'ю телеканалу ZDF.

Міністр внутрішніх справ Німеччини Томас де Мезьєр в інтерв'ю виданню Bild заявив: "Я сподіваюся, що всі зараз нададуть допомогу, щоб швидко прояснити питання з обвинуваченнями у шпигунстві, а також чекаю в найкоротші терміни чітких заяв, у тому числі з боку США".

Разом з тим, колишній держсекретар США Хілларі Клінтон, виступаючи в Берліні на презентації своїх мемуарів, назвала скандал "серйозною проблемою".

"Треба з'ясувати факти, і лише потім діяти відповідним чином. Треба також намагатися дотримуватися обережності, щоб не підірвати настільки необхідне співробітництво між нами", - сказала вона.

Як повідомлялося, контррозвідка Німеччини викрила співробітника німецької служби розвідки BND, який шпигував на користь США. Це викликало гостру негативну реакцію в Німеччині на тлі ще не забутого скандалу з прослуховуванням АНБ США телефонів німецьких політиків, включно з канцлером Ангелою Меркель.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: