ЄС опублікував дані про шукачів притулку. Росія – серед лідерів. Україна – потенційна загроза

Понеділок, 7 липня 2014, 15:50

В понеділок, 7 липня, Європейський офіс підтримки шукачів притулку опублікував зведені статистичні дані за 2013 рік.

ЄС стикнувся з помітним зростанням кількості заяв про надання статусу біженця. "Минулого року надійшло 435 760 заявок від шукачів притулку (у країнах-членах ЄС). 34% задоволено. Головні країни-реципієнти – Німеччина, Франція, Швеція, Велика Британія, Італія", - підсумувала дані комісар у внутрішніх справах Сесілія Мальмстрьом.

Повний звіт європейської агенції цікавий тим, що в ньому практично немає згадок про Україну.

Наша держава відсутня у топ-20 країн з високим міграційним ризиком в загальноєвропейському розрізі. У розрізі окремих країн Україна згадана лише в контексті міграції до Чехії (там традиційно реєструють значну частку шукачів притулку з нашої держави).

Цей звіт не відображає дані за 2014 рік, коли з’явилися проблеми з безпекою в нашій державі через агресію Росії. Українські мігранти в документі згадані лише як потенційна загроза у зв’язку з кризою на сході країни.

Водночас Росія, як свідчить звіт, є одним з основних постачальників шукачів притулку до країн Євросоюзу.

У звіті вона названа "однією з головних загроз" ЄС у міграційному плані. "З 2008 року кількість шукачів притулку з РФ була відносно стабільною, близько 20 тис. заявників щорічно. У 2013 році вона зросла на 71% порівняно з попереднім роком, сягнувши 41 485 заявок", - йдеться в документі.

Кількість заявок від росіян на отримання притулку в Німеччині збільшилась у 4,5 рази.

Між тим, як зазначала ЄвроПравда, країни шенгенської зони легко видають росіянам багаторазові візи, водночас утискаючи українців, які надають у консульства такі самі документи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.