Середземноморські фермери потерпають від російських санкцій

Четвер, 14 серпня 2014, 11:30

Ембарго Москви у відповідь на останні санкції з боку ЄС і США посилює проблеми середземноморських фермерів, які вирощують персики та "вже були на колінах" у зв’язку з перенасиченням ринку, викликаним незвичайними погодними умовами.

Про це пише Financial Times.

Виконавчий директор компанії Fruits de Ponent Хосеп Пресегер вже відправив 350 тонн персиків і нектаринів до Росії, коли Кремль оголосив про свої санкції щодо продовольства з ЄС минулого тижня.

Пресегер говорить, що йому довелося повернути два десятки вантажівок до каталонського міста Алькаррас, де він зараз і шукає нових покупців, перш ніж його товар згниє.

"Що відбувається з продуктом? Це питання часу, - говорить він. - Це створює величезну проблему. Нам доведеться продати багато фруктів за дуже низькою ціною".

Хосеп Пресегер, який відправляє 25% своєї продукції до Росії, висловлює чітку позицію з приводу можливих наслідків: "Це може стати катастрофою", - говорить він.

Хоча 10% експорту продовольства ЄС традиційно спрямовано до Росії, чиновники у Брюсселі все частіше висловлюють впевненість у тому, що збитки фруктового сектору будуть піком торговельної війни між Брюсселем і Москвою. Завдяки допомозі інші європейські фермери перечекають шторм і знайдуть нові ринки збуту, стверджують вони.

Велика частина обережного оптимізму Брюсселя базується на ситуації зі свининою – однієї з провідних складових європейського експорту до Росії. Експорт м'яса до РФ був заборонений з початку року через побоювання Москви з приводу свинячого грипу, але  європейські виробники змогли переключити поставки на країни Азії, зокрема Південну Корею і Філіппіни.

Westfleisch, компанія, що володіє близько 4000 фермерських господарств, розташованих переважно в Північно-Західній Німеччині, відзначає, що ембарго було "болючим для німецьких виробників, але не катастрофічним". У компанії відреагували на заборону, збільшивши продажі в Європі.

Минулого року Євросоюз експортував  до Росії сільськогосподарських товарів на €11,9 млрд, але Брюссель вважає, що лише €5,3 млрд з них підпали б під санкції. 

Нагадаємо, Європейська комісія в понеділок вжила перших заходів для захисту виробників персиків і нектаринів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: