ЄС готовий розглянути подальші санкції щодо Росії

П'ятниця, 15 серпня 2014, 18:40

ЄС залежно від розвитку ситуації в Україні готовий розглянути подальші санкції проти Росії.

Про це йде мова у висновках щодо України за результатами позачергового засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС.

Рада міністрів відзначає, що підстави для введення обмежувальних заходів проти Російської Федерації залишаються в силі.

"Рада нагадує, що обмежувальні заходи, прийняті ЄС, безпосередньо пов'язані з порушенням РФ міжнародного права, незаконною анексією Криму і дестабілізацією ситуації в Україні", - говориться в заяві.

"Рада спільно з комісією і Верховним представником Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки бере участь в моніторингу та оцінці цих заходів і готова розглянути питання про подальші дії залежно від розвитку ситуації", - повідомляється у висновках.

Рада міністрів також висловила розчарування з приводу російського ембарго на імпорт окремих видів сільськогосподарської продукції, виробленої в ЄС.

Як відзначається у висновках, з метою оцінки впливу цих дій на початку вересня відбудеться позачергове засідання Ради міністрів ЄС з питань сільського господарства і рибальства.

Рада також висловила сподівання, що інші країни утримаються від "заходів, які спрямовані на освоєння нових торговельних можливостей, що виникли від введення російського ембарго".

Окрім того, відповідно до висновків, нещодавні економічні санкції Росії щодо України є невиправданими та такими, що "підривають тристоронній переговорний процес щодо впливу Угоди про асоціацію між Україною та ЄС".

Рада застерегла Росію від застосування подібних заходів щодо інших країн Східного партнерства, що ратифікували УА, та закликала Єврокомісію підтримати ці держави у разі потреби.

Разом з тим у висновках Ради міністрів закордонних справ жодним чином не згадується питання визнання ДНР та ЛНР терористичними організаціями, про що перед засіданням повідомляв міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.