Переговори з РФ у Берліні завершилися нічим. Росіяни недоречно жартували

Понеділок, 18 серпня 2014, 02:36

В Берліні після опівночі за київським часом завершилися переговори керівників зовнішньополітичних відомств України, Російської Федерації, Німеччини та Франції, що тривали п'ять годин.

Коротку заяву за підсумками перемовин зробив глава МЗС ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр.

З його слів випливало, що жодних конкретних домовленостей не досягнуто. "Між тим я маю надію, що у деяких пунктах ми досягли прогресу", - цитує міністра Spiegel.

"Нами було погоджено, що ми надамо в свої столиці, главам держав та урядів, перший звіт (про переговори). Імовірно, протягом вівторка ми домовимося про продовження сьогоднішньої дискусії", - сказав також глава МЗС Німеччини, якого цитує Reuters.

"Мета (переговорів) лишається - досягти перемир'я в Україні та запобігти подальшим жертвам", - додав Штайнмаєр.

Про те, що переговори завершилися без помітного результату, свідчить також висловлювання Павла Клімкіна у twitter. Він зауважив, що доведеться зуcтрітися "ще п'ять разів по п'ять годин", щоби "зрушити з місця".

Між тим український дипломат, що брав участь у переговорах в Берліні, розповів "Європейській правді", що один з представників російської делегації на зустрічі "зловживав недоречними жартами".

"Схоже, намагався розслабити учасників. Але українській стороні було не весело і не до жартів", - переповів дипломат.

Співрозмовник звернув увагу також на той факт, що міністри не залишилися чекати на вихід Штаймаєра до преси і роз'їхалися відразу після завершення зустрічі. Це позбавило заяву глави МЗС ФРН статуса "спільної заяви".

Необхідно також додати, що це не було кроком протесту. Український МЗС лишився задоволений підтримкою з боку німців та французів, про що міністр Клімкін заявив у своєму twitter.

"Відчував підтримку наших партнерів", - зазначив міністр. Раніше глава МЗС Франції Лоран Фабіус заявляв, що ключовим принципом діалогу з РФ має стати збереження територіальної цілісності України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.