Шотландія буде використовувати фунт, навіть якщо стане незалежною - нобелівський лауреат

Четвер, 21 серпня 2014, 16:49

Великобританія не зможе перешкодити Шотландії продовжити використовувати фунт стерлінгів в якості основної валюти у разі набуття нею незалежності.

Про це заявив лауреат Нобелівської премії по економіці сер Джеймс Міррліс, передає Інтерфакс.

Валютне питання стало центральним в обговореннях можливих наслідків такого кроку, при цьому три найбільші британські політичні партії виступили єдиним фронтом проти валютного союзу з незалежним сусідом.

"Не варто очікувати, що дві економіки підуть кожен своєю дорогою, оскільки вони дуже взаємопов'язані, - зазначив Міррліс в інтерв'ю агентству Bloomberg. - Шотландія продовжить використовувати фунт стерлінгів, навіть якщо вона залишить союз. Незважаючи на можливі розбіжності при переговорах з цього питання, ніщо не може цьому перешкодити".

Міррліс, шотландець за походженням, є членом консультаційної ради при уряді Шотландії з фінансових питань поряд зі своїм колегою, також нобелівським лауреатом Джозефом Стігліцем.

"Ризики існують, але учасники дискусії їх сильно перебільшують, - додав він. - Я очікував, що британські політики вважатимуть валютний союз відмінним рішенням".

Референдум щодо незалежності відбудеться 18 вересня. Як свідчать опитування, більшість шотландців не підтримують ідею відокремлення від Великобританії, проте різниця не настільки велика, щоб повністю виключити таку можливість.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: