Експорт з Польщі до України скоротився майже вполовину - Варшава

Середа, 6 серпня 2014, 08:49

За підсумками 2014 року Польща очікує скорочення свого експорту на український ринок на 40% через зниження попиту, викликане, зокрема, девальвацією гривні.

Про це сказав віце-прем'єр-міністр і міністр економіки Польщі Януш Пехочіньскій, якого цитує УНІАН.

Посадовець відзначив, що польські компанії, які продають в Україні домашню техніку, меблі, вікна і вироби з дерева, вже зафіксували зниження продажів у межах 30-60 відсотків.

За оцінками Пехочіньского, зниження польського експорту на український ринок цього року вдвічі перевищить падіння постачань до Росії, попри те, що вона вже почала обмежувати експорт з Польщі.

"Чітко видно, що нас очікує триваліша торгово-політична війна, ніж можна було чекати раніше", - сказав віце-прем'єр, відзначивши, що польська економіка "серйозно" постраждає через зменшення постачань на ці ринки.

"Якби не ситуація в Україні, зростання ВВП в Польщі становило б цього року 3,5%, експорт досяг би $170 млрд, і ми б зафіксували профіцит у зовнішній торгівлі", - сказав він, відзначивши, що тепер польська влада очікує на 0,5-0,6% менше зростання ВВП.

Пехочіньскій додав, що розширення Росією санкцій проти польських сільгоспвиробників може збільшити їх збитки більш ніж на 700 млн. дол. цього року, і нагадав, що Польща має намір добиватися компенсацій від Європейської комісії.

За даними польської статистики, минулого року Україна посіла восьме місце в десятці найбільших ринків збуту польських товарів, Російська Федерація - п'яте місце.

Виробники з Польщі продали до України товари на 4,3 млрд євро, тоді як до Росії - на 8,1 млрд євро. 75% експорту припадає на країни, які входять до Євросоюзу.

Фундаментальною причиною зниження попиту на імпортні товари в Україні є девальвація гривні, що склала більше 50% протягом останніх 9 місяців.

Також значні проблеми створює політична та безпекова нестабільність, пов'язана з агресією Російської федерації щодо України.

Експорт з Польщі до України скоротився майже вполовину - Варшава

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: