ЄС намагається погасити дипломатичний конфлікт з Москвою

Четвер, 4 вересня 2014, 16:57

Європейський cоюз намагається погасити дипломатичний конфлікт з Москвою, що виник після публікації деталей розмови між президентом Єврокомісії Жозе Мануелом Баррозу та президентом Росії Володимиром Путіним.

Про це пише The Wall Street Journal.

За словами видання, речниця Єврокомісії заявила у коментарі, що "слова Путіна про його можливість взяти Київ за два тижні" були вирваними з контексту.

Італійська газета La Repubblica першою опублікувала слова Баррозу, який передав європейським колегам деталі розмови з російським президентом під час саміту в Брюсселі.

Зокрема, як повідомляло італійське видання, російський лідер сказав Баррозу у телефонній розмові: "Якби я захотів, я міг би взяти Київ за два тижні".

Публікація викликала дипломатичний скандал, і представники Кремля різко розкритикували Баррозу за порушення дипломатичного протоколу та "спотворення слів російського президента".

Піа Аренкільде Хансен, речниця Баррозу, у четвер заявила, що ЄС вирішуватиме питання "через дипломатичні канали, а не в пресі".

"Я можу тільки додати, що президент Єврокомісії поінформував своїх колег з Європейської ради щодо розмови з президентом Путіним. На жаль, частина його розповіді була оприлюднена поза контекстом", - сказала вона в письмовому коментарю виданню.

Представник ЄС підтвердив газеті те, що Путін говорив про "можливість взяти Київ за два тижні", проте контекст цього коментаря, за його словами, є неясним.

Разом з тим російські державні ЗМІ повідомили у вівторок, що посол країни при ЄС Володимир Чижов написав Баррозу, що Москва може опублікувати стенограму телефонної розмови, щоб "зняти всі непорозуміння".

За даними ІТАР-ТАСС, Чижов сказав, що слова Путіна були "явно вирвані з контексту".

Преставник місії Росії в  ЄС підтверджує, що лист було відправлено, але відмовився коментувати його зміст. Він також відмовився коментувати, чи буде стенограма телефонної розмови таки опублікована.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: