Луценко каже, що 5 країн НАТО дають зброю Україні. 4 з них - спростували

Понеділок, 8 вересня 2014, 08:10

Радник президента, лідер пропрезидентської партії Блок Петра Порошенка Юрій Луценко в неділю заявив у своєму Facebook та в блозі на "Українській правді", що Україна отримала згоду п'яти країн-членів НАТО на постачання зброї.

"На саміті НАТО були досягнуті домовленості про західних військових радників і поставки сучасної зброї з США, Франції, Італії, Польщі, Норвегії", - переконує він.

Ця заява доповнила слова президента Порошенка, який під час саміту в Уельсі стверджував, що деякі країни альянсу згодилися надати Києву високоточну летальну зброю.

Однак за кілька годин після заяви Луценка 4 з 5 названих ним країн спростували його слова, повідомляє Reuters.

"Ми беремо участь у двох військових навчаннях в Україні, але дані про те, що ми надамо озброєння Україні, не відповідають дійсності", - заявив Ларс Гжембл, речник Міноборони Норвегії.

"Там ​​(на саміті НАТО) не було ніякої угоди щодо поставок озброєння з Польщі в Україну", - запевнив представник Міноборони Польщі Яцек Соньта.

"Ця новина некоректна. Італія, разом з іншими країнами ЄС та НАТО, готує нелетальну військову допомоги для України, таку як бронежилети і шоломи", - заявив неназваний представник Міноборони Італії.

Представник Пентагону на умовах анонімності запевнив, що "до України не надходило пропозицій від США щодо постачання летального ​​озброєння".

Із названих Луценком країн нез'ясованою лишилася тільки позиція Франції, представники якої відмовилися відповідати на питання Reuters.

Такі дані співпадають з інформацією "Європейської правди" - в суботу видання повідомляло, що в адміністрації Порошенка відмовляються уточнити країну походження зброї, яка може бути поставлена в Україну. Водночас низка країн спростовують свою причетність.

За даними ЄвроПравди, є лише дві країни, які теоретично могли дати свою згоду на таке постачання до того, як Порошенко виступив із відповідною заявою - Франція та Канада.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.