РФ погрожує визнати Придністров'я у разі зміни військового статусу Молдови

Понеділок, 20 жовтня 2014, 12:25

Придністров'я матиме право самостійно визначити своє майбутнє в разі зміни Молдовою свого позаблокового військово-політичного статусу.

Про це заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, повідомляє Інтерфакс.

"Якщо - і це було одним з ключових моментів, коли починали процес "п'ять плюс два" (щодо придністровського врегулювання. - Ред.) - всі погодилися з тим, що якщо Молдова втрачає свій суверенітет і поглинається іншою країною або якщо Молдова змінює свій військово-політичний статус на блоковий з нейтрального, то придністровці мають повне право прийняти рішення про своє майбутнє самостійно", - сказав він.

"І ми будемо цю базову позицію, з якою всі погодилися, з якої все почалося, відстоювати", -  додав Лавров.

Він нагадав позицію, з якою всі учасники формату "п'ять плюс два" були згодні і під час якої було домовлено "шукати особливий статус Придністров'я в рамках поваги до територіальної цілісності Молдови, яка повинна залишатися суверенною державою, яка має військово-політичний нейтралітет".

"Зараз же намагаються подати справу так, що, по-перше, військово-політичний нейтралітет - справа минуща і можна поміняти конституцію", - наголосив глава російського МЗС.

"Що стосується збереження суверенітету Молдови, збереження її незалежності, то тут виникає дуже багато питань, враховуючи не тільки заяви керівників Румунії про те, що возз'єднання Молдови зі своєю історичною батьківщиною - це питання часу, але і враховуючи позицію деяких керівників Молдови, які приблизно те ж говорять", - зазначив міністр.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.