Закон про люстрацію все ж пішов у "Венеціанку". Разом з ним – два інших

П'ятниця, 3 жовтня 2014, 09:02

Глава Моніторингового комітету ПАРЄ Штефан Шеннах стверджує, що передав у Венеціанську комісію (ВК) три закони, ухвалені 16 вересня, і здивований тим, що українські депутати спростовують цей факт.

Про це Шеннах заявив у Страсбурзі у коментарі кореспонденту "Європейської правди".

За його словами, у ВК переданий не лише закон "Про очищення влади" (про люстрацію), але також закони "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" і "Про недопущення переслідування та покарання осіб – учасників подій на території Донецької та Луганської областей".

"Я передав звернення у Венеціанську комісію. Йдеться про три закони, які були ухвалені 16 вересня – закони про люстрацію, про "автономію" та про непереслідування", - заявив Шеннах ЄвроПравді.

Як повідомлялося раніше, в четвер народні депутати від фракції "Батьківщина" заявили, що закон про люстрацію не був спрямований до ВК. "Виявляється, закон "Про очищення влади" (люстрацію) ніхто у Венеціанську комісію не відправляв. Це був такий інформаційний шантаж", - заявив у Facebook депутат Леонід Ємець, якого процитувала Українська правда

Він також навів скріншот смс-повідомлення від депутата  Володимира Ар’єва, члена делегації ВР у ПАРЄ. "Моніторинговий комітет нічого в Венеціанську комісію не передавав. Потрібен авторизований переклад (тексту закону) від уряду", - пояснив Ар’єв.

Шеннах у коментарі ЄвроПравді підтвердив, що він не мав офіційного перекладу, але це не є проблемою. "Там був екземпляр українською, а також неофіційний переклад кожного закону, але вони можуть перевірити (коректність трансляцій)",  - пояснив глава Моніторингового комітету ПАРЄ.

Необхідно зазначити, що у попередні роки до ВК вже надходили законопроекти з неофіційним перекладом (в тому числі – спрямовані моніторинговим комітетом ПАРЄ), і жодного разу це не було підставою для відмови ВК у їх розгляді.

Для отримання висновку ВК має пройти тривала процедура – "можливо, три місяці", зазначив Шеннах. "Після чого вони надішлють коментарі щодо законів мені (як голові моніторингового комітету), а також доповідачам щодо України".

Процедура аналізу закону буде "точно такою", як у разі, коли б до ВК звернувся уряд України, додав депутат.

Як вже повідомляла "Європейська правда", направлення законів на експертизу до ВК жодним чином не заважає президенту Петру Порошенку підписати і ввести в дію ці документи.

Подання законів у ВК ініціювала народний депутат Юлія Льовочкіна, сестра Сергія Льовочкіна, колишнього глави адміністрації Януковича.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.