Лише 11% чехів - на боці Росії, однак підтримки санкцій також немає

виправлено відсотки
Понеділок, 6 жовтня 2014, 10:24

Переважна більшість мешканців Чехії заявили, що негативно оцінюють дії Росії під час українського конфлікту.

Про це йдеться у соціологічному дослідженні, яке було оприлюднене наприкінці минулого тижня чеською компанією CVVM (Центр вивчення публічної думки, Centrum pro výzkum veřejného mínění).

2% чехів назвали "дуже добрими" дії Росії, ще 9% кажуть про "швидше добру" оцінку позиції Кремля. Нижче - лише підтримка сепаратистів (сумарно 7%).

Оцінка дій різних сторін конфлікту, графіка за даними CVVM

Дії України в конфлікті чехи також оцінюють переважно негативно, хоча відмінність позитивних та негативних відгуків не така значна, як щодо РФ  (36% - погано, 16% - дуже погано; 34% добре, 5% - дуже добре). На схожому рівні - ставлення до позиції ЄС у конфлікті.

Водночас у чеському суспільстві немає однозначної підтримки санкцій проти РФ.

41% чехів підтримує жорсткі економічні обмеження проти Росії через її дії на Донбасі, 39% - проти таких санкцій, 20% - не визначилися.

Це певним чином відповідає нерішучій позиції країни. Як відомо, Прага є однією з найбільш скептичних столиць щодо санкцій серед держав-членів ЄС. А президент Чехії Мілош Земан взагалі не приховує проросійської позиції.

Імовірно, така позиція суспільства дозволить чеській владі і далі "коливатися" щодо санкції.

Цікаво, що навіть ті чехи, хто має свою думку щодо санкцій, не надто розуміють, про що йдеться - лише 11% опитаних заявили, що знають про зміст накладених на РФ обмежень.

Попри розділеність чехів щодо українського питання, громадяни цієї держави бачать імовірність поширення російської загрози на їхню країну. 65% опитаних заявили про існування такої потенційної загрози. Ще більше респондентів - 73% - вважають, що українські події несуть загрозу для Європи.

Опитування було проведене з 8 по 15 вересня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: