Є ризик анексії Росією частини Грузії - глава МЗС Естонії

Вівторок, 25 листопада 2014, 08:38

Підписання РФ та Абхазією у понеділок договору, який передбачає створення об'єднаного угруповання військ, може призвести до анексії Росією частини Грузії.

Про це заявила міністр закордонних справ Естонії Кейт Пентус-Розіманнус на зустрічі з главою зовнішньополітичного відомства Швеції Маргот Вальстрьом, пише Postimees.

"Є небезпека, що це може призвести до анексії Росією частини Грузії. Цей крок порушує суверенітет Грузії, суперечить нормам міжнародного права і зобов'язанням, які Росія взяла на себе перед Радою Європи, і так званому шостому пункту мирного плану", - сказала вона.

Окрім того, за її словами, договір порушує і женевський переговорний процес і тим самим дестабілізує ситуацію в усьому регіоні.

"Дії Росії в Абхазії, в тому числі встановлення прикордонних споруд, нелегальні. Ми закликаємо Росію виконати всі зобов'язання за мирним договором 2008 року, в тому числі відвести війська на позиції, що існували до початку конфлікту. Важливо також, щоб представникам наглядової місії ЄС був забезпечений доступ в регіони Абхазії", - сказала Пентус-Розіманнус.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс заявив, що Росія намагається узаконити анексію регіонів Грузії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.