Захід на порозі нової холодної війни з Росією – президент Фінляндії

Середа, 5 листопада 2014, 18:22

Західні країни опинились на порозі нової холодної війни з Росією, спричиненою кризою в Україні.

Таку думку висловив президент Фінляндії Саулі Нііністьо в інтерв’ю Guardian.

Він зазначив, що Фінляндія має тривалу традицію збереження дружніх стосунків з Росією, але вона не готова до того, щоб нею помикали.

"У відносинах з Росією ми звикли демонструвати, де червона лінія, яку не варто перетинати. Росіяни тоді повернули, але що було б, якби вони цього не зробили? Я б не став спекулювати на цій темі" - сказав Нііністьо, згадавши ситуацію, коли російські літаки вторглися у фінський повітряний простір.

 Багато фінів схвильовані, що через анексію Криму Росією і дестабілізацію нею ситуації у східній Україні може повернутись невпевненість, якою вони жили в роки "холодної війни".

Але незважаючи на зростання міжнародної напруги, більшість фіннів продовжують виступати проти членства в НАТО, побоюючись передусім реакції Москви на це. Росія в свою чергу неодноразово попереджала Фінляндію, яка на 100% залежить від поставок газу з РФ, від членства в альянсі.

При цьому питання вступу до НАТО буде центральним поряд з економічними питаннями під час виборів у Фінляндії у квітні наступного року.

"Захід знаходиться на позиції постійних питань: що задумав Путін? – сказав Нііністьо – а Путін продовжує говорити про ворожість Заходу і НАТО, що своїм розширенням НАТО намагається принизити Росію"

" Ця ситуація не обіцяє нічого хорошого. Ми вже майже на порозі нового типу холодної війни" - зазначив фінський президент.

Нагадаємо, фінський президент вже говорив про те, що холодна війна невигідна для обох сторін і Заходу варто лишити лінії зв'язку з Москвою відкритими, і бути готовими розглядати питання про зняття санкцій в майбутньому.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: