У Литві можуть посилити покарання за російську пропаганду

П'ятниця, 12 грудня 2014, 12:00

Президент Литви Даля Грибаускайте пропонує штрафувати за заклики змінити конституційний лад і зазіхнути на суверенітет країни не тільки трансляторів, але і ретрансляторів.

Згідно з поправками глави держави, представленими на розгляд парламенту, штраф може становити до 3% річних доходів, пише Delfi.lt.

У проекті закону також пропонується заборонити на один рік надавати державні субсидії засобу масової інформації, який оприлюднює заклики змінити конституційний лад.

Нові заходи Грибаускайте аргументує тим, що "Литва зараз живе в умовах інформаційної війни".

Згідно з поправками, при отриманні даних про злочини транслятора проти Литви або зв'язки з відповідними організаціями, що становлять загрозу національный безпеці, комісія з теле- і радіомовлення Литви може відмовити у видачі ліцензії.

У пояснювальному листі говориться, що російські телепрограми, в яких демонструється пропаганда, постійно дивляться 15%, або 400 тис. жителів Литви.

"Щорічно ми стикаємося з новими атаками інформаційної війни. Їх мішень - наші люди. Їм нав'язується невдоволення власною державою, історією, армією, членством в Євросоюзі і НАТО. Конституція зобов'язує захищати інформаційний простір Литви. У цій війні ми не можемо бути беззбройними", - зазначила Грибаускайте.

Нагадаємо, раніше також повідомлялося, що в Литві узаконили відключення інтернету без рішення суду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: