ЄС оновив економічні санкції щодо РФ

П'ятниця, 5 грудня 2014, 12:27

Брюссель оновив формулювання санкцій, що стосуються нафтовидобутку, введених проти Росії.

Відповідний документ опубліковано в офіційному журналі ЄС.

Згідно з уточненням, обмеження стосуються устаткування не тільки для російської території, але і для її ексклюзивної економічної зони і морського шельфу.

Водночас, як зазначається, під заборону поставок підпадає тільки техніка і обладнання "для розвідки і видобутку нафти на глибині більше 150 м на морському шельфі за полярним колом".

Що стосується видобутку сланцевої нафти, то заборонено постачання до Росії тільки техніки і обладнання, необхідного для "проектів, які потенційно можуть використовуватися для розвідки і видобутку сланцевої нафти шляхом гідророзриву".

Але це обмеження не стосується проектів з розвідки і видобутку нафти, що "залягає в звичайних резервуарах, крізь сланцевий шар".

Окрім того, ЄС дозволив поставки в Росію обладнання для нафтовидобутку, яке опинилося під санкційною забороною, у разі необхідності ліквідації техногенної катастрофи, "яка може представляти серйозну або значну небезпеку для навколишнього середовища і здоров'я людей".

Поставки обладнання у цьому випадку можуть бути здійснені без будь-якого дозволу в разі, якщо європейський постачальник повідомить наглядові органи про них протягом п'яти робочих днів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.