Бізнес ЄC входить у 2015 рік з оптимізмом, але є геополітичні ризики

П'ятниця, 2 січня 2015, 09:03

Європейські інвестори з оптимізмом зустрічають 2015 рік на тлі низьких цін на нафту та послаблення курсу євро до долара, проте із занепокоєнням оцінюють політичні ризики в єврозоні та за її межами.

Про це повідомляє Deutsche Welle у оглядовій статті за підсумками року, яку цитує Інтерфакс.

"Ситуація в європейській економіці не така вже й погана, як деякі вважають", - цитує видання голову Бундесбанку Єнс Вайдман.

Одним із приводів для оптимізму він назвав дешеву нафту, що за підсумками 2014 року впала в ціні майже на 50%. Якщо котирування збережуться на нинішньому рівні, витрати багатьох країн єврозони на імпорт енергоносіїв суттєво скоротяться.

Так, Німеччина у 2015 році може заощадити на імпорті палива приблизно EUR12 млрд, пише журнал Der Spiegel із посиланням на розрахунки міністерства економіки ФРН.

Заощаджені підприємствами кошти з великою ймовірністю підуть на додаткові інвестиції та на споживчі витрати. В результаті, приміром, зростання ВВП Німеччини, найбільшої економіки Європи, може збільшитися на 0,2-0,4 процентного пункту, вважають одразу кілька аналітичних центрів у країні.

Згідно з грудневим прогнозом Бундесбанку, ВВП Німеччини зросте на 1% наступного року. Єврокомісія очікує трохи значнішого зростання - на 1,1%.

Іншим чинником, який також матиме позитивний вплив на єврозону, є низький курс євро. На початок 2014 року курс євро до долара США становив $1,37, а в останній день року за євро дають $1,22.

Це грає на руку європейським експортерам.

Зниження євро йде на користь не лише експортерам, а й туристичній галузі в єврозоні, оскільки підвищує привабливість поїздок до Європи і для американців, і для туристів з інших країн.

Водночас, на думку аналітиків, основну загрозу для економічного зростання єврозони становлять політичні чинники, і головний із них - дострокові парламентські вибори в Греції, намічені на 25 січня.

Вони можуть привести до перемоги лівих радикалів із партії СІРІЗА, які обіцяють покласти край політиці жорсткої економії. У цій ситуації знову може постати питання про дефолт Греції та її вихід з єврозони.

Також у Франції та Італії, другій і третій за розмірами економіках єврозони, реформи, які давно назріли, як і раніше, пробуксовують, що є досить серйозним ризиком для єврозони.

Іншим політичним чинником, який може негативно позначитися на економічному розвитку єврозони в 2015 році, є конфлікт в Україні. Бізнес не любить волатильності і в подібних ситуаціях нерідко заморожує намічені інвестиції навіть у себе вдома.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: