Контрольний дзвінок: Порошенко, Меркель, Олланд та Путін обговорять Донбас

Неділя, 8 лютого 2015, 08:51

Президент України Петро Порошенко, канцлер ФРН Ангела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд та президент РФ Володимир Путін у неділю мають провести телефонні переговори щодо ситуація на Донбасі.

Телефонна розмова у "нормандському форматі" має підсумувати результати зустрічей лідерів країн, які відбулися на цьому тижні.

У п’ятницю Меркель та Олланд в екстреному порядку прилетіли до Києва, де більше години розмовляли з Порошенко.

Наступного дня лідер Німеччини і Франції літали до Москви і більше трьох годин розмовляли с Путіним.

Про результати зустрічей у Києві та Москві відомо небагато. Зокрема повідомлялося, що домовленості про врегулювання конфлікту на сході України, досягнуті у вересні минулого року в Мінську, будуть доопрацьовані.

Меркель заявила, що остання відчайдушна спроба послабити кризу в Україні може не принести результатів, однак вона варта витрачених зусиль.

Олланд у свою чергу наголосив, що переговори з Путіним по Україні – це один з останніх шансів уникнути війни.

Раніше західні ЗМІ повідомляли, що план Меркель та Олланда щодо врегулювання конфлікту на Донбасі передбачає позаблоковість та федералізацію України.

Крім того, повідомлялося, що Путін запропонував Меркель та Олланду створити нове Придністров'я в Україні.

Водночас заступник голови адміністрації президента України Валерій Чалий заявив, що основою переговорів президента України Петра Порошенка з Меркель та Олландом були мінські угоди, а не документ Путіна

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.