Економісти прораховують сценарії виходу Греції з єврозони

Четвер, 26 березня 2015, 15:19

В умовах, коли кредитори шостий рік намагаються зберегти Грецію в єврозоні, а в уряду Алексіса Ципраса закінчуються гроші, економісти розробляють сценарії можливого виходу країни з єврозони.

Про це пише агенція Bloomberg.

І хоча інвестори сподіваються, що вдастся зберегти Грецію у зоні євро, експерти серед яких економіст UniCredit Bank AG Ерік Нільсен каже, що це питання часу, коли Греція почне друкувати свою власну валюту.

Як зазначають економісти, поки не можна виключити жодного з варіантів: в осяжному майбутньому Греція може як зберегти участь в єврозоні, так і відмовитися від нього з катастрофічними наслідками, можливі і напівзаходи - наприклад, обіг кількох валют у межах країни.

За сценарію А Греція залишається у зоні євро: вибираючи між виходом з єврозони і впровадженням заходів жорсткої економії, Ципрас обирає гроші і втрачає підтримку своїх прихильників. Цей сценарій може привести навіть до нових виборів і встановлення проєвропейського уряду, нові ж позики надійно триматимуть Грецію у єврозоні.

Сценарій В нагадує пісню Hotel California групи Eagles: можна виписатися з готелю, але не можна виїхати. Тут є два підсценарії, в результаті яких Греція не отримає швидкого доступу до нових траншів і буде змушена обмежити рух капіталу і банківські операції.

Ці підсценарії передбачають збереження Греції у зоні євро, однак в одному випадку це призведе до рецесії, в іншому – до погіршення політичної ситуації і схиляння громадської думки до виходу з єврозони. В результаті другого підсценарію в Греції можуть курсувати і євро, і нова валюта.

Сценарій С – Греція виходить з єврозони, а потім і з Євросоюзу, оголошує дефолт, звинувачуючи в усьому Німеччину. Це супроводжується громадськими заворушеннями.

В результаті постраждає економіка єврозони, а в Греції будуть знищені всі державні інститути, а до влади прийдуть екстремісти, які поставлять під сумнів членство в НАТО і звернуться за допомогою до Росії, яка отримає надійного союзника в регіоні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: