ЄС має бути готовий до найнесприятливішого сценарію в Україні – МЗС Чехії

Вівторок, 3 березня 2015, 14:55

Євросоюз має бути готовий реагувати на будь-який варіант розвитку ситуації в Україні, навіть на найнесприятливіший.

Про це сказав міністр закордонних справ Чехії Любомир Заоралек в інтерв’ю газеті Wyborcza.

Він заперечив думку про те, що поглиблення співпраці між Австрією, Словаччиною і Чехією може призвести до створення коаліції, спрямованої проти санкцій щодо РФ.

"Не хочемо бути нічиїм троянським конем. Ми єдині з рештою країн ЄС у ставленні до кризи в Україні, бо це наш єдиний шанс. Криза в Україні і Ісламська держава – ці проблеми можна опанувати, якщо ЄС функціонуватиме як цілісність", - наголосив він.

За його словами, доцентрові сили в ЄС наразі достатньо сильні, і навіть прем’єр Угорщини, якого вважають другом Кремля, заявляє, що підтримує спільну політику ЄС.

На думку Заоралека, ЄС зробив все можливе для врегулювання кризи на Донбасі.

"Коли вмирають тисячі, не можна казати, що ми зробили достатньо. Дещо не йшло так гладко, як планувалося. Але ми зробили все, що від нас залежало. Тепер маємо бути послідовні. ЄС повинен бути в змозі реагувати на будь-який варіант ситуації в Україні, навіть на найменш сприятливий", - наголосив Заоралек.

Водночас він в чергове наголосив, що виступає за виключно дипломатичне врегулювання кризи в Україні і проти поставок зброї.

"ЄС цього не забороняє, і ми не повинні цього робити. Україна не агресор. Питання поставки зброї має вирішуватись кожною країною індивідуально. На нашу думку, поставки зброї призведуть до більших страждань мирного населення", - сказав Заоралек.

За його словами, дипломатичний тиск, економічні санкції є значно сильнішими інструментами, здатними вплинути на Росію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: