Американський генерал: російський наступ ймовірний між Великоднем і 9 травня

Вівторок, 31 березня 2015, 10:24

Наступ російських силу у східній Україні можливий після Великодня, але до 9 травня.

Про це сказав американський генерал, колишній командувач силами НАТО в Європі Веслі Кларк у своєму виступі на Atlantic Council.

"Схоже, що відновлення більш широкого конфлікту неминуче, і я сподіваюся, що США вжиють всіх потрібних засобів, щоб цьому запобігти", - зазначив він.

На його думку мінські домовленості працюють слабо, бо важке озброєння відведено, але приховано поблизу кордону, а Росія досі продовжує надавати допомогу сепаратистам.

За словами генерала, аналіз різних факторів дозволяє припустити, що "нового наступу російських сил слід чекати після великодніх свят, але до 9 травня".

"Може бути, якщо союзники вирішать не бойкотувати урочистості, які мають для президента Путіна вирішальне значення, він почекає", - сказав Кларк.

На його думку, потрібно вже зараз надіслати Україні зброю, щоб вона була готова на момент наступу.

"Це не буде провокацією, але матиме ефект стабілізації, і ми повинні зробити це зараз", - наголосив генерал.

Водночас він попередив – було б помилкою вважати, що апетити Путіна обмежаться лише Україною і заявив про можливість нападу на країни Балтії і Польщу.

Генерал порівняв війну в Україні з війною на Балканах у 1990-х.

"Маємо в Україні ту ж схему дій, що і на Балканах. І навіть більше – можна згадати захоплення Польщі у 1939 році за пактом Молотова-Ріббентропа. Дії Росії в Криму і на Донбасі нагадують дії Радянського союзу, коли він зайняв східну Польщу", - вважає Веслі Кларк.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.