Exxon Mobil подала позов до РФ на $500 млн у Стокгольмський арбітраж

Четвер, 2 квітня 2015, 10:14

Американська Exxon Mobil в понеділок повідомила Міненерго Росії про те, що подала позов в Стокгольмський арбітраж з вимогою змінити трактування пункту угоди про розподіл продукції (УРП) "Сахалін-1" (де Exxon з часткою 30% є оператором) в частині оподаткування.

Про це заявив міністр енергетики РФ Олександр Новак, повідомляє газета "Ведомости".

Exxon вимагає відшкодувати частину податку на прибуток, яку компанія вважає переплаченою за останні шість років.

Йдеться про $500 млн. Сама Exxon Mobil в якості компромісу пропонує відшкодувати їй половину переплаченої суми, і в подальшому перейти на розрахунок податку за ставкою 20%, замість нинішніх 35%. Росія готує свій компромісний варіант і розраховує на позасудове врегулювання.

Податок на прибуток 35% діяв у Росії на момент підписання УРП в середині 1990-х років. Але в 2009 р. податок був знижений до 20%. Exxon продовжувала платити за старою ставкою, хоча і зверталася до Мінфіну з проханням про її зниження.

Два тижні назад у Москву для переговорів з цього питання приїжджав президент Exxon Mobil Рекс Тіллерсон, але домовитися не вдалося. Новак пізніше говорив, що питання про зниження податку перебуває на розгляді в уряді, а основним відомством, яке буде приймати рішення з цього питання, є Мінфін.

Партнерами Exxon за проектом є "Роснефть" (20%), ONGC (20%) і Sodeco (30%).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: