У Литві відновили розслідування справи про секретну в'язницю ЦРУ

Четвер, 2 квітня 2015, 16:11

Литва відновили кримінальне розслідування у справі про те, що посадові особи органів державної безпеки допомагали роботі секретної в'язниці ЦРУ на території прибалтійської держави.

Про це повідомляє Reuters.

Прокуратура припинила розслідування справи чотири роки тому, але вирішила знову відкрити його після того, як Сенат США минулого року опублікував дані про секретну базу ЦРУ - без зазначення її місця розташування, - яка відповідала інформації про в’язницю у Литві.

Прес-секретар прокуратури заявив, що генпрокурор Ірмантас Мікеліоніс "вирішив 22 січня скасувати рішення від 14 січня 2011 року про зупинку розслідування через можливі зловживання і відновити розслідування".

Правозахисники і юристи осіб, затриманих співробітниками ЦРУ, кажуть, що Литва, близький союзник США, є частиною глобальної мережі секретних об'єктів, що використовуються американською розвідкою для утримування і допитів підозрюваних з "Аль-Каїди" після нападів 11 вересня 2001 року.

Литовська влада не визнавали розміщення в'язниці ЦРУ на території країни. Уряд Сполучених Штатів ніколи не розкривав місцезнаходження об'єктів, хоча визнавав їхнє існування і те, що в деяких випадках затримані були піддані тортурам.

Кримінальне розслідування було розпочато в 2010 році, орієнтуючись на можливі зловживання владою вищих посадових осіб органів державної охорони.

Рік потому, коли справу закрили, прокурори заявили, що не знайшли підстав для притягнення до відповідальності цих посадових осіб.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: