У НАТО занепокоєні активністю кораблів РФ на норвезькій базі в Арктиці

Субота, 4 квітня 2015, 11:55

Військові НАТО занепокоєні присутністю кораблів РФ на колишній норвезькій військово-морській базі Olavsvern в Арктиці.

Про це пише агентство AFP.

Як зазначається, рішення про закриття бази поблизу північного міста Тромсе було прийняте у 2009 році.

У 2013 році, коли жоден з покупців не відповів на первісне оголошення щодо бази, норвезький бізнесмен уклав угоду лише  за 40 млн крон ($5 млн, 4.6 млн євро), що є практично крадіжкою, враховуючи, що НАТО вклало майже 4 млрд. крон у її будівництво.

Зрештою базу було орендовано Росією для "наукових місій".

Водночас, як зазначає агентство, деякі з сейсморозвідувальних суден, що знаходяться на базі,  за повідомленнями, пов'язані з державним енергетичним гігантом РФ "Газпромом".

"Ми продали єдину базу в цьому районі варту імені. Це чисте безумство", - зауважує колишній віце-адмірал Ейнар Скорген.

За його словами, Норвегія позбулася найважливішого плацдарму в районі крайньої півночі, змушуючи свої підводні човни подорожувати сотні додаткових миль від своїх баз, щоб захищати регіон.

"Ми є єдиною країною, поряд з Росією, що має постійну присутність в Баренцевому морі, де у нас спільний кордон. Очевидно, що наш флот повинен знаходитися там, включаючи наші підводні човни", - наголошує Скорген.

Незважаючи на протести військових, нинішній уряд Норвегії не продемонстрував жодного бажання скасувати рішення, прийняте попередниками.

"Немає ніяких планів відновити військові об'єкти в Olavsvern",  -зауважив Адун Халворсен, політичний радник міністра оборони.

"Власник бази може використовувати її, як він вважає за потрібне і збройні сили не мають права накладати обмеження, ні будь-якого мандату на моніторинг цивільних суден, що знаходяться там", - додав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.