Великий адронний колайдер відновив роботу

Неділя, 5 квітня 2015, 13:57

Великий адронний колайдер відновив роботу 5 квітня.

Про це повідомляє BBC.

Як заявляв раніше голова Європейської організації з ядерних досліджень Рольф Хойер, до кінця травня потужність коллайдера буде доведена до рівня, приблизно в два рази перевищує потужність пристрою до його зупинки в 2013 році.

Пізніше вчені планують провести досвід зіткнення двох протонів на швидкості, близькій до швидкості світла, щоб спробувати отримати інформацію про темної матерії, яка займає близько 23% речовини Всесвіту.

Серед інших наукових планів - дослідження суперсиметрії і антиматерії.

Коллайдер побудований на 100-метровій глибині під кордоном Франції і Швейцарії. Він являє собою 27-кілометровий кільцевий тунель, в якому встановлено прискорювач заряджених частинок у вигляді гігантської труби. Мета досліджень - запустити пучки протонів в різні боки, розігнати їх до величезних швидкостей, близьких до світлових, після чого частина з них зіткнеться між собою з енергією 14 тераелектронвольт. При таких енергіях повинні народжуватися нові елементарні частинки, і вчені мають намір наблизитися до відповіді, як було створено Всесвіт.

У липні 2012 року вчені заявили, що їм вдалося виявити нову субатомарную частку - можливий "бозон Хіггса або "частку Бога", яка, відповідно до Стандартної моделі фізики, створила Всесвіт.

У 2013 році колайдер був зупинений для проходження модернізації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: