Фінляндія готує 900 тисяч резервістів на випадок військових дій

Вівторок, 5 травня 2015, 11:54

Міністерство оборони Фінляндії почало надсилати повістки приблизно 900 тисячам резервістів, почавши найбільшу кампанію такого роду на тлі зростання напруженості між країнами Скандинавії і Росією через українську кризу.

Про це повідомляє Reuters.

Військові зазначають, що захід має на меті поліпшення комунікації з колишніми солдатами строкової служби на тлі скорочення військового бюджету і не є відповіддю на напористість Росії, яку розділяє з Фінляндією 1340-кілометровий сухопутний кордон.

Однак про рішення було оголошено в той момент, коли маневри російських бойових літаків, звинувачення в шпигунстві і російські військові навчання поблизу кордону породили у Фінляндії, яка не входить до НАТО, публічну дискусію на тему безпеки і змусили Гельсінкі замислитися про вступ до Північноатлантичного альянсу.

Фінляндія, одна з небагатьох європейських країн, де зберігається військовий обов'язок для чоловіків, заявила, що план поліпшити координацію з резервістами був вироблений ще до кризи, яка розгорілася минулого року, коли Росія анексувала Крим.

"Мета полягає в тому, щоб роз'яснити резервістам їхні ролі й завдання в разі військових дій", - сказав представник збройних сил Міка Калліомаа.

Він пояснив обраний для мобілізації час нещодавнім скороченням військового бюджету, внаслідок якого змінилися завдання і місця збору для багатьох резервістів.

Фінська армія останніми роками закрила кілька навчальних центрів і скоротила сотні робочих місць на тлі погіршення стану економіки.

Оборонний бюджет цього року зменшився приблизно до $3 млрд, або 1,29% ВВП, з 1,4% в 2012 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.