Брюссель з тривогою спостерігає за виборами у Британії на тлі розмов про членство в ЄС

П'ятниця, 8 травня 2015, 13:03

Несподівана перемога Консервативної партії прем'єр-міністра Девіда Кемерона на загальних виборах у Великій Британії стала тривожним дзвінком для Брюсселю, де політики і чиновники нині готуються до нової напруженої дискусії про те, чи залишиться Британія в Європейському союзі.

Про це пише Politico.

Під час передвиборчої кампанії Кемерон пообіцяв провести британський референдум з питання про членство в ЄС в 2017 році. Він також сказав, що наполягатиме на внесенні змін до договору з ЄС.

"Девід Кемерон виступав за реформи у стосунках з ЄС, і він, очевидно, має мандат проводити це", - сказав Саїд Камаль, британський євродепутат, лідер Європейської групи консерваторів і реформістів (ECR).

"Група ECR працюватиме в тісній співпраці з ним і його командою, оскільки вони прагнуть не тільки до більш вигідної угоди для Британії, але до більш гнучкого, відкритого і реалістичного ЄС, що буде вигідно для всіх членів союзу", - додав він.

Соціалісти в Європейському парламенті змирилися з перспективою майбутньої жорсткої дискусії.

"Результат здивував. Тепер ми можемо бути впевнені, що ми матимемо референдум щодо членства в ЄС. Це неймовірно, тому що лише 24 години тому більшість соціологів, журналістів не були впевнені, що це рішення не застрягне у парламенті", - сказав Клод Мораес, британський євродепутат і член Прогресивної спілки соціалістів і демократів (S&D).

Депутати від правоцентристської Європейської народної партії висловили оптимізм, що референдум не призведе до виходу Британії з ЄС (в англійській мові використовують термін "Brexit" - гра слів від Britain та exit).

"Очікуємо, що Девід Кемерон буде витрачати свій політичний капітал, щоб сказати англійцям правду про їх членство в Європейському союзі. Економіці вигідне членство у ЄС", - сказав Зігфрід Муресен, румунський європарламентар і прес-секретар ЄНП.

Німецький депутат Європарламенту Андреас Шваб від ЄНП додає, що ніхто не повинен боятися референдуму: "Ніщо не має завадити нам і серйозним політикам з Великої Британії пояснити економічні переваги".

Президент S&D Джанні Пітелла сказав, що здивований і розчарований результатами британських лейбористів.

"Я знаю, що результати не є сприятливими. Британія після виборів матиме більше проблем, ніж раніше. Це буде розхитування через внутрішні сепаратистські погляди від шотландців, і це буде дистанціювання від Європейського союзу", - сказав він.

Ще одна зміна після виборів - можливе зменшення впливу Партії незалежності Британії (UKIP) в Європейському парламенті. Очільник UKIP Найджел Фередж, як очікується, не отримає місце в Палаті громад (результатів підрахунку голосів у його виборчому окрузі ще не було) і партія в ході загальних виборів набрала небагато голосів.

Німецький євродепутат Девід Макалістер, який провів більшу частину свого часу в Брюсселі, лобіюючи рішення залишитися в ЄС, сказав, що занадто рано робити висновки, поки британці навіть не пропонували зміни договору.

"Девід Кемерон завжди говорить, що він хоче бачити Сполучене Королівство в Європейському союзі, але хоче переглянути договір з Брюсселем", - сказав Макалістер.

"А тепер британці представлять свої ідеї, а потім будуть обговорювати. Девід Кемерон завжди вказував, що він бачить переваги Великобританії в Європейському союзі, але є деякі речі, які він хоче змінити", - додав він.

Макалістер додав, що інші держави-члени ЄС мають висловити свою думку і сказати, що хотіли б, аби Британія залишалася в ЄС.

Повна перемога Шотландської національної партії в Шотландії також підняла питання про можливість нового голосування там за відділення від Британії.

"Якщо Шотландія вважає, що Англія стає занадто євроскептичною, вони будуть боротися, щоб вийти з ЄС, тому що вони не хочуть бути в ЄС. Коли прийде референдум, вони знову заявлять, що незалежність – це єдине рішення", - сказав Мораес.

Він додав, що справжнiм головним болем для Європи були насправді місцеві британські вибори.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: