Україна припинила дотримання деяких статей Європейської конвенції з прав людини

Середа, 10 червня 2015, 18:10

Представництво України при Раді Європи повідомило Генерального секретаря Ради Європи про призупинення виконання Києвом деяких зобов'язань в рамках Європейської конвенції з прав людини.

Про це йдеться в заяві Генерального секретаря РЄ Турбйорна Ягланда, поширеній ввечері 10 червня.

Ця процедура передбачена конвенцією, правилами Ради Європи, та дозволяє Україні зменшити кількість рішень Європейського суду з прав людини, розташованого  в Страсбурзі, про порушення конвенції Україною.

"Вчора (9 червня) міністр закордонних справ Клімкін повідомив мене, що через надзвичайну ситуацію в країні влада вирішила застосувати Статтю 15 Європейської конвенції з прав людини, щоби мати можливість відхилитися від деяких правил, передбачених конвенцією", - заявив Ягланд. За його словами, офіційне звернення Києва з цього приводу було зареєстроване секретаріатом РЄ 10 червня.

У зверненні України підкреслюється, що обмеження стосуються території, де проходить антитерористична операція. 

З текстом офіційного звернення України можна ознайомитися на сайті Ради Європи.

Україна розпочала процедуру припинення дії конвенції  21 травня, коли Верховна рада ухвалила відповідну постанову.

Відповідно до запиту, Україна залишає за собою право на затримання без судового рішення – на період, що перевищує 72 години, але не перевищує 30 днів – осіб, підозрюваних у здійсненні терористичної діяльності (це означає відхилення України від дотримання низки норм ст.5 та 6 Європейської конвенції з прав людини).

Також Київ віднині має повноваження здійснення особливого порядку досудового розслідування справ про тероризм та про злочини, вчинені в зоні АТО, а право винесення вироків у таких справах надається іншим судам, ніж це передбачено територіальною підсудністю (відхилення від виконання статей 5, 6, 8 та 13 Конвенції).

Окрім цього, військово-цивільні адміністрації  (діють в Донецькій та Луганській областях) мають право на встановлення обмежень переміщення людей та обшуку у певних зонах (відхилення від виконання низки пунктів інших міжнародних конвенцій).

Відповідно до заяви України, ці обмеження діятимуть "до повного припинення збройної агресії Російської Федерації, відновлення конституційного порядку та підпорядкування окупованих територій України та до окремого повідомлення про це Генерального секретаря ООН та Генерального секретаря Ради Європи".

Право України на часткове обмеження дії низки міжнародних конвенцій передбачене правилами Ради Європи. В історії РЄ вже були таки заявки з боку інших країн-членів організації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.