В РФ кажуть про арешт майна Росії через справу Юкосу в ЄСПЛ. Страсбург - спростовує

Четвер, 18 червня 2015, 08:33

Російські медіа в середу ввечері поширили заяву про те, що бельгійські судові виконавці "арештували майно" всіх російських організацій, зареєстрованих на території Бельгії, через ризик невиконання російською стороною рішення Європейського суду з прав людини (розташований у Страсбурзі).

Таке повідомлення поширила російська агенція Інтерфакс з посиланням на інформацію російських установ та на співробітницю служби судових виконавців.

Повідомляється, що арешт накладений за позовом компанії Юкос річної давнини, який ґрунтується на раніше винесеному рішенні ЄСПЛ.

Позивач вимагає арешту, "тому що має серйозні побоювання щодо можливості отримати належну йому суму, зокрема, через систематичні відмови Російської Федерації виконувати винесені проти неї судові рішення та враховуючи ставлення РФ до даного рішення".

За даними Інтерфаксу, в списку організацій до яких звернулися виконавці – всі російські структури, включно  неурядовими організаціями. В переліку немає лише дипломатичних установ РФ. Стверджується, що тепер вони "зобов'язані у двотижневий термін заявити виконавчій службі про перебування у їх розпорядженні грошових коштів, майна Російської Федерації і боргів перед РФ".

В бельгійських ЗМІ та у повідомленнях офіційних органів такі дані відсутні, російські ЗМІ поширюють лише ту інформацію, що міститься у повідомленні Інтерфаксу.

ЮКОС програв Росії в ЄСПЛ 1.8 млрд євро; в бельгійському позові йдеться про суму в 1,6 млрд євро.

Водночас, в ЄСПЛ категорично заперечують дані, поширені Інтерфаксом. Речник Генсека РЄ, Деніел Хольтген, в ніч на четвер поширив спеціальну заяву з цього приводу.

"Виконання рішення ЕСПЛ по справі ЮКОСа досі обговорюється в Комітеті міністрів Раді Європи всіма державами-членами, включаючи Росію, і це обговорення не закрите.

Інформація Інтерфаксу про те, що останні рішення, прийняті в Бельгії базуються на відмові Росії виконати рішення суду по справі ЮКОСа, є хибною" – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що Росія програла ЮКОСу також $50 млрд в Постійному третейському суді в Гаазі. Це рішення, на відміну від рішення ЄСПЛ, підлягає примусовому виконанню. Однак рік тому (коли нібито з'явився позов Юкоса у Бельгії) рішення Гааги ще не було.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: