Коли Україна погрожує обвалом, вимагаючи членства, це не працює - президент Естонії

Субота, 20 червня 2015, 11:33

Президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес жартома розкритикував заклики про обов’язкове надання Україні перспективи членства в ЄС – на його погляд, ця перспектива не є необхідною для реального наближеня Києва до Євросоюзу.

Про це естонський лідер заявив під час дискусії на безпековій конференції GLOBSEC, повідомляє з Братислави кореспондент "Європейської правди".

Він навів приклад Естонії, нагадавши, що ЄС тривалий час виключав вступ його країни до союзу.

"Особисто мені в лютому 1997 році в Бонні прямо сказали: ви не будете членом ЄС, не дозволимо ним стати. Але, як бачите, з часом це може швидко змінитися... То ж ми підписали асоціацію в 1995 році, яка не давала грошей і гарантій. І ми не вимагали ніяких визнань, не було жодної заяви про перспективу, ми просто працювали, робили реформи", - розповів Ільвес.

На запитання з залу про потребу такої перспективи з боку України він відповів жартома.

"Говорити  нам, що ми не будемо робити реформи, доки ви не дасте нам обіцянку (про членство) – це нагадує мені сценку з якогось фільму, коли грабіжник забігає у банк, спрямовує пістолет до скроні і каже "Дайте мені гроші, або я застрелюся". Це не правильний шлях. Обіцяти обвал вашої країни, якщо вас не запросять (в ЄС) – це не ефективно", - заявив він під сміх та оплески з залу.

Водночас, естонський президент заявив про потребу надавати допомогу Україні у проведенні реформ.

Як відомо, дискусія пройшла без участі української сторони, оскільки президент Порошенко, який мав взяти участь у президентській панелі, не приїхав до Братислави.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.