Wikileaks заявляє про стеження США за президентами Франції, Олланд збирає Радбез

Середа, 24 червня 2015, 07:58

WikiLeaks почав публікацію надсекретної документації Агентства національної безпеки США про прослуховування високопосадовців французького уряду протягом останніх 10 років.

Про це йдеться у повідомленні на сайті організації.

Згідно з опублікованими документами, АНБ стежив за президентами Франції Жаком Шираком, Ніколя Саркозі та Франсуа Олландом, а також за французьким кабінетом міністрів і послом Франції в США. Зокрема, АНБ прослуховувало мобільні телефони французьких президентів.

Провідне місце в надсекретній документації займають розмови між французькими урядовцями стосовно деяких найбільш нагальних питань, що стоять перед Францією і міжнародним співтовариством, в тому числі світової фінансової кризи, грецької боргової кризи, керівництва і майбутнього Євросоюзу, відносини між адміністрацією Олланда та урядом Німеччини Ангели Меркель, участю Франції в конфлікті в Палестині.

За повідомленнями Le Figaro, Олланд збирає сьогодні вранці в Єлисейському палаці Раду оборони, щоб "оцінюти характер" інформації, викладеної у Wikileaks.

Оприлюднена інформація щодо шпигунства США проти французьких лідерів і дипломатів перегукується з попереднім розкриттям інформації в німецькій пресі про прослуховування телефонів канцлера Німеччини Ангели Меркель та інших німецьких офіційних осіб.

Це розкриття спровокувало політичний скандал у Німеччині, потягнувши за собою офіційне розслідування співпраці німецької розвідки зі Сполученими Штатами, яке триває досі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.