Донбас не здали на жоден відсоток - Клімкін про мінський процес

П'ятниця, 24 липня 2015, 16:35

Проект змін до Конституції щодо децентралізації, який минулого тижня Верховна рада направила до Конституційного суду, жодним чином не зраджує національних інтересів України.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін в інтерв'ю "Главком".

"Донбас не здали на жоден відсоток. Логіка того, що було погоджено, означає, що після нормальних, вільних і чесних виборів на Донбасі можуть застосовуватися особливості місцевого самоврядування", - заявив він.

"Якщо виборів не буде або якщо вибори пройдуть таким чином, що їх не сприймуть ані з політичної, ані з юридичної точки зору ні Україна, ні міжнародне співтовариство, то ніяких подальших кроків до врегулювання ситуації не буде", - наголосив міністр.

За словами Клімкіна, увесь світ бачить одну логіку мінського процесу, а РФ - іншу.

"Що заважає розпочати реальну підготовку до виборів, запросити Бюро демократії і прав людини (Бюро демократичних інститутів і прав людини), сказати, що є набір принципів, починаючи від повного допуску ЗМІ і до фундаментальної умови – абсолютно повного допуску ОБСЄ? Але зараз цього допуску немає", - наголосив глава МЗС.

Водночас не менш важливим для проведення "нормальних" виборів, за словами Клімкіна, є контроль над кордоном.

"ОБСЄ має контролювати кордон вже зараз, щоб припинити весь бардак, який відбувається. Лише так можна зупинити потоки зброї, найманців тощо. Далі потрібно провести вибори, отримати контроль над кордоном, поступово перевести процес у нормальне русло", - відзначив він.

"Якщо не буде жодного контролю, в тому числі з боку міжнародного товариства, з боку ОБСЄ, важко очікувати, що це будуть якісь нормальні вибори", - переконаний Клімкін.

Як відомо, 16 липня Верховна рада попросила КС оцінити конституційність законопроекту про внесення змін до Конституції в частині децентралізації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: