ЗМІ: члени уряду Греції готували таємні плани повернення до драхми

Понеділок, 27 липня 2015, 11:12

Окремі члени грецького уряду планували взяти під контроль центробанк і зламати рахунки платників податків, щоб підготувати повернення драхми.

Про це повідомляє Reuters.

Наразі відомо, наскільки серйозно цей план, що приписують колишньому міністру енергетики Панайотісу Лафазанісу і екс-главі Мінфіну Янісу Варуфакісу, розглядався урядом.

Однак ці повідомлення спричинили обурення в опозиції, яка вимагає пояснень.

Яніс Варуфакіс докладно виклав план "Б" щодо створення паралельної банківської системи під час відеоконференції з інвесторами та керівниками міжнародних хедж-фондів 16 липня

Варуфакіса попередили, що конференція записується, однак він заявив, що буде все заперечувати.

За його словами, метою плану було зробити перебування Греції в єврозоні життєздатним.

"Проект був більш або менш закінчений. Візьмемо перші хвилини після закриття банків. Банкомати не працюють, і повинна бути система паралельних платежів, щоб продовжувала працювати економіка деякий час, і треба було б дати населенню відчуття, що держава контролює ситуацію і що є план", – розповів Варуфакіс.

Варуфакіс пішов у відставку на початку липня, щоб полегшити переговори Греції щодо нової програми допомоги. Він був різким противником угоди з кредиторами.

Сам екс-глава мінфіну спростовує інформацію про те, що він був готовий зламати рахунки платників податків.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Алексіс Ципрас звертався до російського президента з проханням виділити $10 млрд на друк драхми.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: