В Нідерландах хочуть референдуму щодо асоціації Україна-ЄС - ЗМІ

Четвер, 30 липня 2015, 08:53

У Нідерландах група активістів "Комітет громадян Євросоюзу" закликає жителів поставити на референдум питання про ратифікацію Угоди про асоціацію України з ЄС.

Про це повідомляє російська служба ВВС.

Згідно з нещодавно прийнятим у Нідерландах законом, громадяни можуть вимагати організації консультативного референдуму щодо нещодавно прийнятих законів або угод.

Щоб зробити це, активісти повинні зібрати 10 тисяч підписів до 6 серпня. Тоді вони зможуть подати попередню заявку на проведення референдуму. Після того, як заявку прийме голландський виборчком, активістам доведеться зібрати ще 300 тисяч підписів протягом шести тижнів.

Ініціатори ідеї обговорюють хід кампанії в блозі "Без стилю". Як зазначається, цей сайт займає 44-те місце в списку найбільш відвідуваних інтернет-ресурсів у Голландії, обганяючи навіть популярний сайт фільмів і серіалів Netflix.

Свою ініціативу активісти пояснюють тим, що в цілому не згодні з тим, як Євросоюз реагує на участь Росії в конфлікті на сході України. Саму Угоду про асоціацію блогери називають "провокацією і загрозою для добробуту нас і українців".

Якщо референдум буде організований і більшість громадян проголосують проти ратифікації документа, це не матиме обов'язкового характеру.

Влада країни може залишити своє рішення в силі.

Як відомо, парламент Нідерландів завершив процедуру ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС 7 липня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.