Сербія обурена рішенням хорватського міста прибрати з офіційного вжитку кирилицю

П'ятниця, 21 серпня 2015, 12:51

Сербія обурена рішенням хорватського міста Вуковар прибрати написи кириллицею з дошок на державних установах і вимагає від Ради Європи засудити це рішення.

Про це пише сербське видання "Вечірні новини".

За словами глави МЗС Сербії Івіци Дачич, Раду Європи поінформовано про "скандальний крок" сусідів, які є членами ЄС. В Белграді очікують від Загреба скасування цього рішення, називаючи його неконституційним і незаконним.

Крім того, Сербія поінформувала про крок Хорватії ОБСЄ і єврокомісара з прав нацменшин.

Слід зазначити, що у Вуковарі, влада якого прийняла рішення прибрати з держустанов написи сербською мовою, щонайменше  третину населення складають етнічні серби.

Представники сербської меншини вважають це рішення "чітким знаком: або серби асимілюються, або хай ідуть геть".

"Сербія віддана своєму шляху до ЄС, але ми нікому не дозволимо принижувати нашу країну. Зараз йдеться про фундаментальні європейські цінності: демократію. Свободу, права людини і нацменшин – і жодна з держав-членів на це не реагує", - обурений прем'єр-міністр Сербії Александр Вучич.

В Сербії очікують, що Рада Європи не забариться з реакцією і висловить свою позицію з приводу рішення хорватського міста.

Як зазначає видання, Комітет міністрів РЄ закликав владу Хорватії до біольшої толерантності щодо мов меншин, особливо кириличної абетки.

Слід зазначити, що кирилиця вже була причиною зростання напруженості у Вуковарі. Тоді протести викликало запровадження написів кириллицею у громадських місцях, як того вимагає закон про права меншин. Тоді хорвати обурювалися тим, що написи кириллицею нагадують їм часи війни, коли Вуковар протистояв югославській армії, де більшість складали серби.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.