Британські спецслужби розсекретили ім'я ще одного радянського шпигуна

Фото
П'ятниця, 21 серпня 2015, 16:27

Нещодавно розсекречені документи британської розвідки розкрили ім'я ще одного радянського шпигуна - Седріка Белфраджа.

Про це повідомляє BBC.

Як пише видання, про зраду цього британського агента стало відомо МІ-5 (відомство британської контррозвідки), однак він так і не був притягнутий до відповідальності за неї.

Керівництво МІ-5 прийняло таке рішення так з побоювань, що неминучий скандал міг би серйозно зашкодити репутації уряду і країни в цілому.

Проте з документів у Національному архіві випливає, що відомство  не усвідомлювало повний масштаб шкоди, завданої Белфраджем.

Седрік Белфрадж (фото - ВВС)

На думку істориків, у роки війни Седрік Белфрадж був для радянських спецслужб не менш цінним агентом, ніж "кембриджська п'ятірка" – члени британського істеблішменту, які шпигували на користь Радянського Союзу в 1930-ті - 50-ті роки.

Як повідомляється, Белфрадж у 1930-ті роки він працював кінокритиком для кількох британських газет, а потім відправився до Голлівуду. У роки Другої світової війни жив у Нью-Йорку і співпрацював з британською службою зовнішньої розвідки МІ-6.

У 1941 році активісти американської компартії влаштували йому зустріч з одним з головних радянських агентів у США.

Між 1941 і 1943 роками Седрік Белфрадж передав радянським агентам безліч секретних документів, у тому числі що відносяться до британської політики стосовно Радянського Союзу і Близького Сходу.

Після того, як ФБР повідомило про свої підозри британцям, справу Белфраджа передали МІ-6, де її поручили розслідувати Кіму Філбі, який, як потім виявилося, був одним з ключових радянських шпигунів.

Зрештою в 1955 році Белфрадж був депортований зі Сполучених Штатів до Британії за його комуністичні симпатії, але ніякої справи проти нього в Лондоні заведено не було.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: