Путін надсилає сигнали про готовність змістити президента Сирії - ЗМІ

Понеділок, 14 вересня 2015, 14:12

Росія посилає сигнали США і Саудівській Аравії про те, що може дозволити послабити владу президента Сирії Башара Асада, оскільки прагне створити єдиний фронт проти "Ісламської держави" і зберегти вплив в регіоні.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на посадових осіб та сирійських лідерів опозиції.

За інформацією видання, чиновники з трьох країн, а також від опозиції провели переговори про можливі терміни усунення Асада після того, як у червні президент РФ Володимир Путін відвідав сина короля Саудівської Аравії Салмана.

Саудівська Аравія є головним регіональним ворогом Асада, а Росія є його давнім союзником.

Громадянська війна в Сирії сприяла розширенню "Ісламської держави", а останні російські зусилля з припинення конфлікту призвели до того, що наслідки від сирійської кризи розширилися на Захід, оскільки тепер сотні тисяч мігрантів шукають притулку в Євросоюзі.

Однак політика Путіна в Сирії не є очевидною. Одним з можливих сценаріїв, які зараз розглядаються, за словами американських і російських чиновників, є варіант позбавлення Асада влади, але при цьому сирійський лідер тимчасово залишиться головою держави.

У той же час Росія нарощує військову допомогу Сирії. Один з американських чиновників зазначив, що поки невідомо, чи готовий Путін до маргіналізації Асада, чи він зможе переконати його піти спокійно.

Путін може вибирати зараз два варіанти подальшого розвитку подій – допомогти Асаду залишитися при владі, або посилювати свій вплив у регіоні, коли сирійський лідер буде зміщений.

Якщо російський лідер продовжує посилювати підтримку Асада, то саудівці будуть реагувати шляхом нарощування їхньої допомоги повстанцям, вважає колишній радник уряду Саудівської Аравії Джамал Хашоггі.

"Той факт, що росіяни посилають військовослужбовців до Сирії, в даний час доводить, що це не дипломатія, це війна", - сказав він.

Як повідомлялося, Росія будує злітно-посадкову смугу в сирійській провінції Латакія, яка є оплотом президента Башар Асада, і направила туди сотні техніків і військових радників.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.