Антикорупційного прокурора, що є умовою ПДВЛ, призначать на фіктивному конкурсі – експерт

Понеділок, 21 вересня 2015, 14:31

Обрання антикорупційного прокурора, що є умовою Плану дій з візової лібералізації, буде, по суті, фіктивним, оскільки більшість членів конкурсної комісії залежить від адміністрації президента України.

Про це у своєму блозі пише голова правління Центру протидії корупції, експерт антикорупційної групи Реанімаційного пакету реформ Віталій Шабунін.

За його словами, "наразі у президента є всі інструменти здійснювати прямий вплив на більшість у конкурсній комісії, яка ухвалюватиме остаточні рішення", оскільки сім її членів ("четвірка (генпрокурора) Шокіна" + "трійка БПП") із одинадцяти членів, що є більшістю, по суті, залежні від адміністрації президента.

Окрім того, на думку експертів, четвірка членів комісії, запропонована генпрокурором Шокіним, абсолютно не відповідає своїм посадам.

Зокрема, один з запропонованих членів комісії Юрій Грищенко був колишнім безпосереднім керівником одного з діамантових прокурорів-хабарників Шапакіна, який нині перебуває під слідством. У 2013 році Грищенко задекларував більше 2 млн грн на власному рахунку та ще 600 тисяч гривень на рахунках членів родини.

"Попри всі спроби європейських та американських партнерів мовою дипломатів пояснити і президентові, і Шокіну власний шок від прокурорської четвірки, змінити її склад поки що не вдалося", - пише експерт.

"А це означає одне: у чинному політичному розкладі комісії конкурс можна вважати призначенням заздалегідь визначеного на Банковій кандидата (не обов'язково – поганого), якого авторитетні та поважні члени комісії своєю репутацією та прозорими умовами процесу легітимізують в очах суспільства та міжнародників", - наголошує Шабунін.

Нагадаємо, раніше глава групи підтримки України при Єврокомісії Петер Балаш на засіданні Комітету асоціації ЄС-Україна заявив, що Євросоюз очікує посилення боротьби з корупцією в Україні

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.