США вважають, що вето Росії загрожують законності Радбезу ООН - ЗМІ

Четвер, 24 вересня 2015, 17:14

США попереджають, що часте використання Росією  права вето в Раді Безпеки ООН ставить під загрозу легітимність міжнародного органу.

Про це пише Guardian.

Видання відзначає, що США та інші країни-однодумці можуть втратити довіру до Радбезу ООН і почати діяти самостійно.

Попередження прийшло перед 70-річчям ООН і й той час, коли Рада Безпеки стикається з кризою в Сирії. Раді не вдалося узгодити дії, щоб спробувати зупинити кровопролиття, навіть після загибелі понад 220 тисяч сирійців.

Росія використала своє право вето чотири рази для блокування резолюцій щодо Сирії, які Москва розглядає як загрозу своєму союзнику Башара Аль-Асаду.

Москва також перешкоджала міжнародним діям щодо війни в Україні, де він є стороною конфлікту, окупувавши Крим і проводячи таємну військову кампанію в підтримку східних сепаратистів.

"А якщо так буде продовжуватися і не тільки у випадку Сирії і України, тоді з'являється ризик для статусу Ради Безпеки, авторитету і його функції міжнародного арбітра в питаннях безпеки, до якого потрібно звертатися", - сказала постійний представник США в ООН Саманта Пауер.

Франція пропонує ввести механізм блокування вето постійних членів Радбезу ООН, якщо мова йде про геноцид або масових звірствах. Ідею підтримали багато постійні члени Ради безпеки ООН, але Росія категорично проти.

Як повідомлялося, 67 країн уже підтримали ініціативу утримання від права вето в Раді безпеки ООН у випадках, коли конфлікти набувають особливої жорстокості.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.