Сирійські біженці знайшли арктичний шлях до Європи через Росію

карта
П'ятниця, 4 вересня 2015, 12:43

Після декількох невдалих спроб потрапити в Європу з Туреччини, 31-річний сирійський шукач притулку знайшов його у столиці Норвегії минулого тижня після того, як перетнув на велосипеді арктичний кордон Росії з Норвегією.

Про це пише Wall Street Journal.

Сирійський вчитель Мохаммед аль-Салім та його старший брат Алі отримали візи в Росію в Дамаску за 1200 і 550 доларів відповідно.

Мохаммеду довелося вступити в російський вуз, щоб отримати студентську візу. Із Москви до Мурманська вони доїхали на поїзді.

До кордону Росії і Норвегії сирієць їхав на машині, витративши на це $150. Стільки ж він заплатив за велосипед, на якому проїхав через прикордонний пункт Борисоглєбськ-Сторског.

Спочатку він намагався проїхати пункт пропуску машиною, але російські водії відмовлялися його брати через загрозу кримінальної відповідальності. Усього подорож обійшлася у $2500.

 

Цього року до Норвегії із Росії подібним арктичним шляхом потрапили близько 150 сирійців. У ФСБ відмовилися давати коментарі виданню, а з Федеральною міграційною службою зв'язатися не вдалося.

Видання зазначає, що шлях братів аль-Салім до Норвегії виявився дешевшим і швидшим, ніж якщо б вони поїхали через Грецію чи Італію.

На шлях у Північну Європу цим маршрутом, за даними видання, доводиться витрачати до 12 тисяч доларів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.