Гаага вбачає військові злочини в російсько-грузинській війні

Середа, 14 жовтня 2015, 11:20

Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі Фату Бенсуда звернулася за дозволом розпочати розслідування з приводу можливих військових злочинів, скоєних сторонами російсько-грузинського конфлікту 2008 року.

Як зазначає Deutsche Welle, прокурор має свідчення того, що "фактичні влади Південної Осетії" скоїли вбивство 113 етнічних грузинів під час акції за їх насильницькому виселенню з території самопроголошеної республіки. При цьому було виселено до 18,5 тисячі чоловік, зруйновано близько п'яти тисяч будинків.

"Етнічне грузинське населення, яке проживає в зоні конфлікту, зменшилася щонайменше на 75 відсотків", - зазначає Фату Бенсуда. Причому, за оцінкою прокурора, ці дії, можливо, відбувалися за підтримки російських військовослужбовців.

У той же час Фату Бенсуда вважає, що напад грузинських збройних сил на російських миротворців також може бути розцінено, як військовий злочин. Прокуратура Грузії проводила власне розслідування по цьому факту, але воно зайшло в глухий кут, що стало однією з причин звернення Фату Бенсуда в МКС.

 
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.