Юнкер представив план з припинення хаосу на кордонах ЄС

Субота, 24 жовтня 2015, 09:57

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер склав документ з 16 пунктів для глав країн Євросоюзу, спрямований на припинення хаосу на так званому Балканському маршруті, яким тисячі біженців щодня прибувають до Європи.

Про це повідомляє німецьке видання Spiegel.

"Країни повинні утримуватися від того, щоб рух біженців до кордону іншої країни регіону було дозволено без згоди цієї країни", - йдеться в одному з 16 пунктів Єврокомісії.

Документ підготовлений, насамперед, для учасників міні-саміту з питань Балканського маршруту, який пройде в неділю в Брюсселі.

Крім канцлера Ангели Меркель, в ньому беруть участь, серед іншого, глави урядів Австрії, Болгарії, Хорватії, Греції, Угорщини, Румунії і Словенії, а не з держав ЄС - Македонія та Сербія.

Для стабілізації ситуації в Словенії, яка переживає наплив біженців після того, як Угорщина закрила кордон з Хорватією, Юнкер запропонував до наступної середи направити в країну додатково 400 прикордонників.

Глава Єврокомісії також пропонує створити контактну групу, членами якої стануть представники від країн ЄС.

Уряди країн повинні вибрати по одній людині для участі в контактній групі не пізніше, ніж через добу після проведення недільного саміту з міграції.

Створення контактної групи дозволить ефективно обмінюватися інформацією про зареєстрованих мігрантів.

"Глави держав зобов'язуються збільшити можливість своїх країн прийняти нужденних і надати їм притулок, харчування, медичну допомогу, воду та санітарні умови", - йдеться в документі.

Юнкер додав, що, якщо країни не зможуть цього зробити, доведеться вдатися до механізму цивільного захисту ЄС, спрямованому на співробітництво у сфері реагування на надзвичайні ситуації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.